Yapay Zekâ Mühendisliği Nedir?
Yapay zekâ, dünya genelinde üzerindeki çalışmaların artmış olduğu konuların başında gelmektedir.Yapay zekanın insan gücünü azaltacağını ve işsizlik oranlarını arttıracağını öngörenlerin yanında insanlık için büyük fırsatlar doğuracağını düşünenler de bulunmaktadır.
Bu denli derin ve kapsamlı alanlardan biri olan yapay zekâ alanında dünya genelinde eğitim veriliyor olsa da ülkemizde 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle iki üniversitede yapay zekâ mühendisliği bölümüne öğrenci alınacak.
Peki Nedir Bu Yapay Zekâ?
Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.
Yapay Zekâ Mühendisliği Nedir?
Yapay zekâ mühendisliği, yapay zekanın temellerinden başlayarak, makine öğrenme algoritmaları ve derin öğrenme algoritmalarının çalışma prensiplerini bilen bir meslek dalıdır. Yapay zekâ alanında çalışma yapmak için illa bu bölümden mezun olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bazı üniversitelerin bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliğinin ders içeriklerinde yapay zekâ odakları dersleri bulunmaktadır.
Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler
- Hacettepe Üniversitesi – Yapay Zekâ Mühendisliği
Hacettepe Üniversitesi Yapay Zekâ Mühendisliği Lisans Programının ders programını incelediğimizde ilk yıl matematik, fizik ve programlama dersleri birçok bilgisayar mühendisliği dersleriyle aynı gibi görünüyor. 3.yarıyıl itibariyle bilgisayar mühendisliği derslerine ek olarak Yapay Zekanın Temelleri ve Makine Öğrenmesi gibi yapay zekâ alan derslerini görmekteyiz. Son 2 yıl ise dersler tamamen yapay zekâ alanına yoğunlaşıyor. Veri Bilimi derslerine ek olarak yapay zekâ alanına yönelik birçok seçmeli derste sunulmaktadır.
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi – Yapay Zekâ Mühendisliği
İlk iki yıl bilgisayar mühendisliği ağırlıklı ders içeriği bulunan bölümde 3.yıldan itibaren yapay zekâ dersleri başlamakta. Yapay zekâ odaklı seçmeli ders olanakları Hacettepe’ye göre daha kısıtlı olan TOBB ETÜ Yapay Zekâ Mühendisliği’nin ders içerine buradan ulaşabilirsiniz.
- Boğaziçi Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği
Boğaziçi bilgisayar mühendisliği bölümünün buradan ulaşabileceğiniz ders planlamasında gördüğünüz gibi ilk 3 yıl bilgisayar mühendisliği üzerinde durmanın ardından 4.yıl yönelmek istediğiniz alanı sizin tercihinize bırakmaktadır. Seçmeli derslerde göreceğiniz gibi yapay zekâ odaklı yeterli sayıda seçmeli ders bulunmaktadır.
- Bahçeşehir Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği
Bahçeşehir üniversitesi de aynı Boğaziçi üniversitesi gibi son yıl itibariyle birçok seçmeli ders sunmaktadır.
- İstinye Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği
İstinye üniversitesi ise 4.yarıyıldan itibaren Yapay Zekanın Temelleri dersiyle birlikte yapay zekâ eğitimlerini vermeye başlamakta. Sonraki dönemlerinde iste makine öğrenmesi dersinin verildiği bölüm, 5.yarıyıldan itibaren birçok seçmeli ders sunmaktadır.